dijous, 16 d’abril del 2020

LA CUINETA




És molt enriquidor treballar el llenguatge mitjançant el joc i les joguines, ja que la comunicació amb els nens ha de ser distesa, entretinguda, motivadora i simulant contextos reals i significatius. 

Abans de jugar, i mentres preparem el joc, podem anar trien els objectes de la capsa un per un i anar dient el nom mentre li mostrem l'objecte al nen/a. Mentre juguem podem nomenar de nou cada objecte. Li podem fer repetir o no. 

Si agafa algun aliment o estri podem acompanyar les seves accions amb missatges orals amb frases del tipus: "Ah, tens una patata!" O preguntant directament: "què és això que has agafat?" Pot contestar o no. Si sabem que no és capaç de contetsar nosaltres mateixos li proporcionem el missatge oral, per a que el vagi integrant: Ah, ja veig, has cuinat el pollastre. Me'n dones?". 

Podem donar instruccions als nens sobre que agafar, on posar-ho, que cuinar i com cuinar, que posar al plat per menjar..

És important fer-los fer una seqüència lògica pel que fa al joc. El més normal no seria començant menjant, si no seguir el procediment normal de preparar un aliment per acabar menjant-lo.

Alhora de recollir podem demanar als nens que ho fiquen a la capsa seguint les nostres instruccions. Li donem l'ordre de guardar dins la capsa dient una frase simple com "Joan, guarda...(paraula - objecte) a la capsa". 

És important reforçar les seves verbalitzacions orals, per això de vegades si no emet sons o paraules podeu no fer-los cas tot i que pugueu estar entenent el que vol pels gestos o la mirada. Com que sabem el que vol, ho direm de forma molt breu i li indicarem que ho digui ell/ella. En el moment en que verbalitzi alguna cosa, per mínima que siga o fins i tot ininteligible, li farem cas i atendrem a la seva demanda. Això li farà entendre que cal parlar per expressar-se i comunicar-se amb els altres. Aquest és un dels aspectes que convé explicar, ja que moltes vegades com que entenen als nostres fills no els "forcen" a parlar. 

Aquesta dinàmica seria la mateixa per a la resta de jocs simbòlics que pugueu tenir i utilizar a casa .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada